Termeléskövető rendszer

2019-ben felkérés érkezett a régió piacvezető fémfeldolgozó vállalatától, a korábban használt vállalatirányítási rendszeréhez bővíthető, az Ipar 4.0 követelményeihez illeszkedő “Termék és termeléskövetési rendszer” megtervezésére és kialakítására.

  

Üzemviteli szinten a folyamatoldali adatgyűjtést és információcserét a gépegységekhez tartozó, megfelelő szenzorokkal ellátott interfészek kiépítésével oldottuk meg. Protokoll konvertereken keresztül kapcsolódva a fejlett PLC vezérléseket használó gépegységekhez. A felmerült igények szerinti termelési adatok monitorozásával, mint pl. hosszmérés, darabszám, több típusú hőmérséklet mérés, gépek állapotfigyelése, anyagfelhasználás és anyagszükséglet jelzése. A csarnokokon belül több érintőképernyős HMI interfész és vezeték nélküli vonalkód olvasókkal támogatva a kézi adatbevitelt.
A begyűjtött adatokat, vezetékes üzemi Ethernet hálózaton keresztül juttatuk el az üzemi szerverhez, ami egy SCADA alapú folyamatmegjelenítő szoftverrel és adatbázis támogatással közvetlen hozzáférést biztosít az egyes gépegységek, gépcsoportok grafikus felületeihez és adataihoz a termelésirányítás, üzemvezetés számára számítógépen, táblagépen, okostelefonon vagy távolról VNC alkalmazáson keresztül. Valamint biztosítja a termelési és termékadatokhoz történő hozzáférést a vállalatirányítási rendszer számára.
A rendszer a megvalósítás után bevezetésre került, a visszajelzések alapján a napi használatban is többször bizonyította hasznát a termelésben.